perjantai 10. elokuuta 2012

6. melontapäivä


Yöleirirannan nuotio ja puut valmiina.
Joutsenmäen rannan pienvenelaituri. Laivuriosuuskunnan laituri taustalla.

Laiturin kunniostuksen yhteydessä vedestä nostettiin vanhoja tulkipuita,
jotka olivat säilyneet hyvässä kunnossa.

Laiturinhoitajan vanha talo on nyt vuokrattu loma-asunnoksi.

Kaivo ja sen vesi...
Nukuin hyvin. Patja piti ja kanervikko oli pehmeä. Olin aamuyöllä kuunnellut jossain vaiheessa erilaisia eläinten ääniä ympäriltä. Telttaa purkaessani huomasin lähellä kanervikkoon kaivetun tuoreen, pyöreän reiän. Mäyrä? Supikoira?

Yöllä ei ollut satanut, mutta tuuli oli eilisestä voimistunut ja kääntynyt länteen. Se tiesi meille vastatuulimelontaa pitkälle iltaan asti. Meloimme Haapaselän etelälaitaa rannan tuntumassa. Käytimme kaikki mahdolliset saaret ja suojaa antavat niemet hyväksemme. Meloimme Hautasaaren ja Kalmoluodon ohi, mutta emme nousseet saarille. Laskimme, että voisimme tänään meloa retkemme loppuun, vaikka ilta venyisikin pitkäksi.

Nousimme tauolle Joutsenmäen laivuriosuuskunnan laiturille Nuotniemessä. Pienvenelaituri oli veden alla, mutta EU-rahalla uusittu laiva- ja uimaraituri hohti ryhdikkäänä. 1928 perustettu laivuriosuuskunta rakensi aikanaan paikalle maitolaiturin, jota ryhtyi hoitamaan Albin Rautio. Rannassa on vielä osuuskunnan omistama laiturinhoitajan talo. Vanhaan aikaan maaseudun maitolaiturin hoito työllisti niin, että pientä peltotilkkua rinnalla viljelemällä Albin Raution perhe sai kohtuullisen toimeentulon.

Yhteiset hankkeet eivät aina ole riidattomia. Erimielisyyksien merkkejä luimme laivuriosuuskunnan parkkipaikan kaivolta. Laminoidussa kyltissä kerrottiin, että ”Ilkeämielisten tietojen välttämiseksi maanomistajat ilmoittavat, että kaivo ja sen vesi on käytettävissä”.

Hiljainen uimaranta Aoajaniemn lähellä.

Apajaniemen jälkeen etsimme karttaan merkittyä uimarantaa. Maisema on muuttunut tasaisemmaksi ja rannat kaislikkoisiksi. Kalliorantoja ei enää näy. Uimaranta löytyi lopulta kaislikkoisen Ukonniemen takaa. Rannalla oli uimakopit, nuotiokatos, käymälä ja muita rakennuksia. Käytön jälkiä ei näkynyt. Näytti, ettei ranta olisi kovin aktiivisessa käytössä.
Apajaniemen uimaranta.

Rantasalmelle pääsee Ukonniemestä kahta eri reittiä. Päätimme jatkaa suoraa reittiä kohti Ketveleen kanavaa, vaikka emme tienneet kanavan virran voimakkuudesta. Toinen vaihtoehto, Putkisalmi, olisi matala ja arvelimme sen olevan kaislikkoinen ja lumpeenlehtien peittämä. Lumpeiden seassa melominen on hidasta ja tarkkaa puuhaa, koska mela tarttuu helposti sitkeisiin lumpeenvarsiin ja –lehtiin.
Rantasalmen puistomainen ranta.
Ketveleen kanava. Sulut auki.

Ketveleen kanavan sulut olivat korkean veden vuoksi auki. Virtaa ehkä oli, mutta se ei näkynyt veden pinnalla. Meloimme pysähtymättä ohi Suurelle Raudanvedelle. Kaislikkorantainen Raudansaari keskellä selkää antoi lähelle tultaessa pikkuisen suojaa vastatuulelta. Etsimme saaresta maihinnousupaikka. Paikka löytyi saaren pohjoispuolelta. Alue oli joko rakennettu tai uusittu edellisenä keväänä. Puuliiteri ja hieno, tilava yöpymislaavu olivat vielä tummumatonta, tuoretta puuta. Pilkotut halot kuivuivat laavun seinustalla. Hieno paikka.
Uusi yöpymislaavu Raudansaaressa.

Pieni Raudanvesi ennen Rantasalmea oli kaislikkoinen ja hiljainen. Kaarsimme laajan kaislikon takaa Rantasalmen puistomaiseen venelaituriin kahden kirkkoveneen viereen. Viereisen uimarannan grillikatoksesta huuteli itsensä hiilellä mustaksi värjännyt laitapuolen mies parin kaverinsa säestyksellä.

Rantasalmen keskustassa on Oskari-keskus, jossa on pysyvä Linnansaari-näyttely sekä metsähallituksen ja Rantasalmen matkailun oppaat. Kiersimme näyttelyn ja saimme oppailta tietoa seuraavan osuutemme melontakelpoisuudesta. Opas tarkisti asian melovalta tuttavaltaan ja vahvisti, että reitit Kosulanlampeen, Lankilansalmeen ja Kupialansalmeen olisivat tällä vedenkorkeudella melottavissa. Olisi vain varottava kolauttamasta majavia päähän.

Lumpeiden keskellä melonta on tarkaa puuhaa. Lumpeet tarttuvat melaan.

Reitti kapeni ja muuttui paikoin lähinnä ojaksi.

Korkealla vedellä nostorullat voi kiertää.
Rantasalmelta Kosulanlampeen.

Meloimme rytisten sitarummun päähän rakennetun majavapadon yli.

Kupialansalmen veneennostorata.

Retken viimeinen selkä, Lamposelkä sivutuulessa.
Tuulelta suojaan Tornioniemen läpi.
Rantasalmen keskusta oli torstaina alkuillasta hiljainen. Keittelimme hernekeittoa rantapuistossa ja kävimme Nesteen baarissa kahvilla. Nesteellä kokoontui seutukunnan isännät pohtimassa maailmantilannetta ja Tekniikan maailman rengastestiä.

Reitin tarkistus oppaalta osoittautui aiheelliseksi. Paksun kaislikon ja kasvuston keskellä kulkeva oja oli paikoin vain metrin levyinen. Syvyyttä sentään oli melan pituuden verran. Viimeisen siltarummun suulle majava oli aloittanut padon rakentamisen. Meloimme rytisten padon yli.

Kaislikkoisten ojien keskellä jossain kohtaa oli vasemmalla rannalla laavu. Paikka oli ennen Kupialansalmen veneennostorataa. Veneennostorata kiertää imu- ja purkauskanavat ja niiden virtaukset. Rata on muutaman metrin pituinen veneen nostorullista rakennettu. Kajakille se on turhan karkeatekoinen ja leveä. Tällä kertaa veden pinta näytti olevan samalla tasolla kannaksen molemmilla puolilla.

Haapaselän puolelle päästyämme loppumatka oli keikuttavaa. Tuuli pakkasi laajalta selältä pintavedet itälaidan saaristoon ja aiheutti terävää, märkää sivuaallokkoa. Puikahdimme Lamposelältä Tornionimen läpi pienestä, kaislikkoisesta aukosta suojan puolelle ja vedimme viimeiset kilometrit miettien, kumpi määränpään saunoista lämmitettäisiin.

Melontamatka noin 45 kilometriä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti